Zapraszamy do zgłaszania potraw do konkursu kulinarnego Staroczarnowskie Specjały.
Organizatorem konkursu „Staroczarnowskie Specjały” jest Wójt Gminy Stare Czarnowo. Konkurs odbędzie się w dniu 27 sierpnia 2016 r. podczas Święta Plonów (Dożynek Gminnych) w miejscowości Kartno, na boisku sportowym.
Do konkursu zgłosić się może każdy mieszkaniec lub grupa osób z terenu gminy Stare Czarnowo niezależnie od wieku, poprzez dostarczenie karty zgłoszeniowej do siedziby Urzędu Gminy Stare Czarnowo, ul. Św. Floriana 10, 74-106 Stare Czarnowo, pokój nr 25, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 19 sierpnia 2016 r.
Każdy mieszkaniec lub grupa, może zgłosić maksymalnie 3 potrawy. Oceny prac dokona jury powołane przez Organizatora.
Każda potrawa będzie oceniana w następujących kategoriach: smak potrawy, regionalność, łatwość przyrządzania, aranżacja podania potrawy. Z prac komisji konkursowej zostanie sporządzony protokół. Wyniki zostaną ogłoszone na scenie głównej podczas uroczystości.
Celem konkursu jest:
- promowanie i popularyzacja regionalnych tradycji kulinarnych,
- wyłonienie charakterystycznych sposobów ich przygotowywania, receptur, sposobu i pomysłowości podawania w oparciu o wzorce tradycyjne (naczynia, nakrycia, produkty spożywcze),
- wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu,
- budowa więzi wśród lokalnej społeczności,
- zbieranie receptur i przepisów celem przygotowania publikacji kucharskiej regionu.
W przypadku osób niepełnoletnich zgodę na udział w konkursie oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych wyrażają rodzice lub opiekunowie (patrz karta zgłoszeniowa).
Karty zgłoszeniowe dostępne są do pobrania poniżej, w sekretariacie urzędu gminy lub na świetlicach wiejskich w gminie Stare Czarnowo.
Wszyscy uczestnicy przeglądu otrzymają dyplomy oraz upominki. Dla laureatów konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe.
Osoba do kontaktu ze strony Urzędu Gminy Stare Czarnowo:
- Bartosz Biegus, tel. (91) 485 70 51, e-mail: bbiegus@stareczarnowo.pl
Załączniki:
- Regulamin konkursu kulinarnego Staroczarnowskie Specjały.
- Karta zgłoszeniowa.