Facebook
czwartek, 16 sierpnia 2018 r.
Herb Gminy Stare Czarnowo
Gmina
Stare Czarnowo
  • Droga w Żelisławcu zostanie przebudowana

    Ponad 2-kilometrowy odcinek drogi wojewódzkiej nr 120 zostanie przebudowany. Chodzi o odcinek trasy od strefy przemysłowej w Gardnie do Żelisławca.

    relacja
  • Strażacy OSP walczyli o triumf

    W Kołbaczu odbyły się zawody sportowo – pożarnicze, których uczestnikami byli strażacy – ochotnicy z powiatu gryfińskiego oraz Vorpommern-Greifswald z Niemiec. Zawody dofinansowano w ramach programu INTERREG.

    relacja
  • Pięknych jubileuszy ciąg dalszy

    Kolejnych sześć pięknych jubileuszy miało miejsce w gminie Stare Czarnowo. Pięć par z 50- oraz jedna z ponad 60-letnim małżeńskim stażem odebrały prezydenckie Medale za Długoletnie Pożycie Małżeńskie.

    relacja
  • Modernizacja na miarę XXI wieku

    Oświatowych zmian w gminie Stare Czarnowo ciąg dalszy. Rozstrzygnięto już przetarg na modernizację Zespołu Szkół w Kołbaczu. Prace zakończą się do połowy października 2018 roku.

    relacja
  • Tu powstanie nowa świetlica

    Gmina nie zwalnia tempa z inwestycjami. W tym roku w miejsce starej, rozpadającej się świetlicy w Dębinie, powstanie nowy obiekt. Z kolei świetlica w Kołbaczu doczeka się przebudowy.

    relacja

Stowarzyszenie „WIR” - Wiejska Inicjatywa Rozwoju zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym "Jedz ryby będziesz zdrów - najsmaczniejsza potrawa z ryb słodkowodnych”, w ramach imprezy „Piknik Rodzinny z rybką w tle”.

 

 

  1. Organizator i wykonawca konkursu - Stowarzyszenie „WIR”- Wiejska Inicjatywa Rozwoju w Stargardzie, ul. Rynek Staromiejski 5, 73-110 Stargard.
  2. Termin - 9 czerwca 2018 r. przy zbiorniku wodnym SICINA w Pyrzycach.
  3. Temat konkursu: Jedz ryby będziesz zdrów - najsmaczniejsza potrawa z ryb słodkowodnych.
  4. Cele konkursu:
  • promocja tradycyjnych, lokalnych przepisów kulinarnych
  • propagowanie bogactwa i różnorodności zachodniopomorskich tradycji kulinarnych
  • wzrost spożycia ryb jako produktu lokalnego, uwydatnienie walorów smakowych potraw z ryb słodkowodnych
  • aktywizacja mieszkańców z terenu Lokalnej Grupy Działania
  1. Udział w konkursie powinien być poprzedzony zgłoszeniem uczestnictwa - wzór formularza zgłoszeniowego stanowi załącznik  nr 1 do Regulaminu.
  2. Organizator zastrzega sobie prawo do nieodpłatnego dysponowania recepturami na zgłoszone do konkursu potrawy i  ich wykorzystania do działań związanych z promocją regionu.
  3. Organizator zapewnia uczestnikom miejsce do zaprezentowania potraw konkursowych.
  4. Konkurs adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń lokalnych i mieszkańców terenu Stowarzyszenia „WIR” - Wiejska Inicjatywa Rozwoju w Stargardzie, którzy interesują się kuchnią regionalną, pasjonują się gotowaniem i chcą pokazać swój talent kulinarny szerokiej publiczności.
  5. Tematem przewodnim konkursu są tradycyjne, lokalne potrawy z ryb słodkowodnych z lokalnych jezior i stawów (karp, sandacz, lin, sieja, sielawa).

Świeże ryby (w ilości do 3 kg) zostaną dostarczone zgłoszonym uczestnikom konkursu lub odebrane przez uczestnika we wskazanym  miejscu dystrybucji. Preferowany rodzaj ryby uczestnik zaznacza w formularzu zgłoszeniowym. Rodzaj ryby uwarunkowany jest od dostępności w tym okresie. Koszt pozostałych składników potraw ponosi uczestnik.

  1. Organizator nie zwraca uczestnikom kosztów udziału w konkursie. 
  2. W konkursie mogą wziąć udział osoby powyżej 18 roku życia z obszaru LGD, zarówno mieszkańcy jak i reprezentacje kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń.
  3. Zgłoszenia można dokonać osobiście w Stowarzyszeniu „WIR” - Wiejska Inicjatywa Rozwoju, telefonicznie tel. 91-578-43-78 lub mailowo - email: wir-lgd@wp.pl do dnia 23 maja 2018 r.
  4. Wypełnienie formularza zgłoszeniowego do konkursu z oświadczeniem na przetwarzanie danych osobowych i rozpowszechniania wizerunku i przeniesienia praw autorskich - załącznik nr 1 do niniejszego regulaminu.
  5. O udziale w konkursie decyduje kolejność zgłoszeń. Limit w konkursie - 20 uczestników.
  6. Oceny potraw oraz wyboru zwycięzców dokona komisja konkursowa.
  7. Potrawa powinna być odpowiednio przygotowana do prezentacji na półmisku/talerzu. Do potrawy powinien być dołączony jej opis zawierający nazwę potrawy i przepis przygotowania.
  8. Jury po degustacji i ocenie nagrodzi najlepsze potrawy, zwycięzcy otrzymają nagrody.
  9. Wszystkie potrawy biorące udział w konkursie, mają szansę zostać umieszczone w publikacji z przepisami kulinarnymi wydanymi w ramach realizowanego projektu współpracy. O tym, które potrawy znajdą się w informatorze zdecyduje Organizator.
  10. Kryteria oceny potraw obejmują:
  1. Wygląd/Estetyka - od 1 do 5 pkt.
  2. Smak - od 1 do 5 pkt.
  3. Oryginalność - od 1 do 5 pkt.
  4. Tradycyjność przepisu - od 1 do 5 pkt.
  1. Dla pierwszych trzech miejsc przewidziane są nagrody rzeczowe w formie sprzętu agd o zróżnicowanej wartości i dwa wyróżnienia nagrodzone sprzętem agd. Wszystkie nagrody o łącznej wartości 1 975 zł.
  2. Pozostali  uczestnicy konkursu otrzymają nagrody pocieszenia - fartuszki i skrobaczki do ryb.
  3. Wyniki konkursu ogłoszone zostaną na stronie internetowej Stowarzyszenia „WIR”-Wiejska Inicjatywa Rozwoju. Uczestnicy konkursu powinni wyrazić pisemną zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) i rozpowszechnianiu wizerunku zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych ( Dz. U. z 2006 nr 90 poz. 631.) dla potrzeb niezbędnych do realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020 w tym na potrzeby organizacji i promocji konkursu.

Załączniki:

  1. Regulamin konkursu.
  2. Formularz zgłoszeniowy.

 

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia