Rondo, marechal foch, leon millot, bianca, sibera, solarsi i hibernal - takie uprawy winogron prowadzone są w Binowie. Z nich wytwarza się wina półwytrawne, półsłodkie i deserowe. Teraz ich smak, aromat i bukiet został doceniony. Winnica Binowo znalazła się bowiem w uznanej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. W czwartek, 22 kwietnia 2021 roku w ogrodzie dendrologicznym w Przelewicach nominację z rąk wicemarszałka województwa Olgierda Kustosza odebrał właściciel Mirosław Grabowski.
O produkcji szlachetnego trunku w Binowie mówiło się już od pewnego czasu. Powodzenie winiarskiego przedsięwzięcia było niemal pewne, bo za Mirosławem Grabowskim prowadzącym Szkółkę Krzewów Ozdobnych stała niezwykła rodzinna historia, ogrodnicze wykształcenie, odpowiednio wykonane nasadzenia winogron przed lat, ale także cierpliwość i pasja. W efekcie przyniosło to upragnioną nominację i sukces, bo za taki należy uznać wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
- Pomysł na wino rozkwitał przez lata. Po ponad trzech dekadach moje hobby zbiera owoce. Ciężko na to wyróżnienie zapracowaliśmy sadząc krzewy, jak i tworząc projekt budowy winiarni czy uzyskując niezbędne pozwolenia do produkcji samego trunku - zaznacza szef Winnicy Binowo Mirosław Grabowski.
Winnica Binowo to przede wszystkim doskonałe położenie w otulinie Puszczy Bukowej. Warunki takie tworzą wyjątkowy mikroklimat do uprawy winorośli. To właśnie aromat i smak win zdecydował o umieszczeniu winnicy w sieci dziedzictwa kulinarnego regionu.
- Do certyfikowanego grona producentów dobrej jakości produktów regionalnych dołączył Mirosław Grabowski. To osiągnięcie tym bardziej dla nas cenne, że to mieszkaniec naszej gminy, osoba niezwykle skromna i bardzo pracowita - przyznaje wójt gminy Stare Czarnowo Marzena Grzywińska.
Tradycje wytwarzania winnego trunku Mirosław Grabowski zawdzięcza babci Agnieszce, pochodzącej ze wsi Nowy Świat w województwie łódzkim, która podczas II wojny światowej pracowała we francuskich winnicach, a osiedlając się w 1947 roku w Binowie, wsi o letniskowym charakterze z dużą ilością sadów i ogrodów, zaczęła sama przyrządzać wina z owoców według przedwojennej receptury.
Winnica Binowo to dziś sporej wielkości przedsięwzięcie. Uprawiane są tu winorośla następujących gatunków: rondo, marechal foch, leon millot, bianca, sibera, solarsi i hibernal. Wytwarza się z nich wina gronowe półwytrawne, półsłodkie i deserowe. A wszystko zaczęło się ponad 30 lat temu, kiedy Mirosław Grabowski po ukończeniu szkoły ogrodniczej w 1987 roku założył Szkółkę Krzewów Ozdobnych. Wówczas to posadził również pierwsze krzewy winorośli. W 2010 roku szkółkę powiększono o 24 ha leżące przy jeziorze Glinno. Na nowych gruntach powstała plantacja borówki amerykańskiej i winnica zajmująca 34 ary. Decyzja sprzed ponad dekady pozwoliła spełnić właścicielowi marzenia, jak i uzyskać wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego zrzesza regionalnych przedsiębiorców przyrządzających wyroby w tradycyjny sposób. Należą do niej producenci wędlin, ryb, serów, miodów, win czy przetworów owocowo-warzywnych. Członkowie SDKPZ otrzymują licencję do używania specjalnego loga, korzystają z zaproszeń do udziału w różnorodnych wydarzeniach promujących rolnictwo, rybołówstwo oraz branżę rolno-spożywczą i turystyczną, a informacje o nich umieszczane są na stronach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
- Serdecznie gratuluję dołączenia do grona naszych niepowtarzalnych, zachodniopomorskich smaków. Życzę, aby miejsce, w którym produkują i serwują Państwo swój regionalny produkt, było często odwiedzane przez poszukiwaczy smaków - mówi wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.
Wręczanie nominacji i umieszczanie na liście Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego nowych członków jest możliwe, bo region od 2008 roku należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Idea sieci w wymiarze europejskim powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. W ten sposób chciano zwrócić uwagę konsumentów np. turystów na regionalną żywność, ich sposób produkcji oraz niepowtarzalny smak. Obecnie do ESRDK przynależy prawie 50 regionów, głównie z państw basenu Morza Bałtyckiego, w tym z Polski. Z terenu naszego kroju oprócz Pomorza Zachodniego w europejskiej sieci są jeszcze: Mazowsze, Opolszczyzna, Pomorze, Warmia Mazury Powiśle, Wielkopolska, Kujawy i Pomorze, Dolny Śląsk, Małopolska, Świętokrzyskie i Lubuskie.
fot. (1-3) Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, fot. (4-8) Winnica Binowo